IMAP och POP är två metoder för åtkomst till e-post. IMAP är den rekommenderade metoden när du vill kontrollera dina e-postmeddelanden från flera olika enheter, t.ex. en telefon, en bärbar dator och/eller en surfplatta.

IMAP

IMAP kan du komma åt din e-post oavsett var du befinner dig, från vilken enhet som helst. När du läser ett e-postmeddelande med IMAP kan vara du faktiskt hämta eller spara den på datorn. i stället kan du håller på att läsa det från e-postservern. Därför kan du kontrollera din e-post från olika enheter, var som helst i världen: telefonen, en dator, en vän dator.

IMAP laddar endast ned ett meddelande när du klickar på det. Bifogade filer laddas inte ned automatiskt. På så sätt kan du kontrollera dina meddelanden mycket snabbare än POP.

POP

POP fungerar genom att kontakta din e-posttjänst och ladda ned alla nya meddelanden från den. När de har laddats ned till din PC eller Mac tas de bort från e-posttjänsten. Det innebär att när e-post har laddats ned går det endast att använda den med samma dator. Om du försöker komma åt din e-post från en annan enhet är meddelandena som tidigare har laddats ned inte tillgängliga.

Skickad e-post lagras lokalt på din PC eller Mac, inte på e-postservern.

Många Internetleverantörer tillhandahåller e-postkonton som använder POP.